Hoe werkt OLED

Wat is OLED?
OLED staat voor Organic Light Emitting Diode. Dit is een zeer kleine lichtbron met een organisch bestanddeel dat uit zichzelf licht verspreidt.. Omdat OLED’s  geen achtergrondverlichting en filters vereisen (in tegenstelling tot LCD-schermen),zijn ze efficiënter, eenvoudiger te maken, en veel dunner. Een OLED TV kan platter gemaakt worden dan de al platte LED TV. OLED tv’s hebben een grote beeldkwaliteit – briljante kleuren, snelle respons en een brede kijkhoek.

OLED’s kunnen ook worden gebruikt om OLED verlichting maken – dunne, efficiënte verlichting en zonder slechte metalen.

OLED-materialen zijn al ontdekt in 1960, maar pas in de afgelopen 20 jaar zijn onderzoekers begonnen met de daadwerkelijk toepassingen op de technologie.

Twee soorten
Er zijn twee families van OLEDs: OLED’s gebaseerd op kleine moleculen en OLED’s die gebruik maken van polymeren. Het toevoegen van mobiele ionen aan een OLED creëert een lichtemitterende elektrochemische cel of LEC, die een iets andere werkwijze heeft. OLED-schermen kunnen zowel een passieve-matrix (PMOLED) als een actieve-matrix gebruienk. Active-matrix OLED’s (AMOLED) vereisen een ‘thin-film transistor backplane’ om elke afzonderlijke pixel aan of uit te schakelen, maar zorgen voor een hogere resolutie en grotere scherm maten.

Hoe werkt OLED?
De basisstructuur van een OLED is een kathode (die injecteert elektronen), een emitterende laag en een anode (die elektronen verwijdert). Moderne OLED-apparaten gebruiken veel meer lagen om ze efficiënter te maken, maar de basisfunctionaliteit blijft hetzelfde.
De emitterende laag van een OLED bestaat uit een speciaal type polymeer of kleine moleculen, op basis van koolwaterstofverbindingen. Deze emitterende laag wordt tussen een anode en kathode geplaatst en afgesloten voor lucht en water. De laag licht op wanneer er een spanning over de kathode en anode gelegd wordt.
Afbeelding van OLED techniek
Levensduur OLED
OLED’s degraderen na verloop van tijd, zoals bij de meeste lichtbronnen het geval is. De huidige levensduur van een OLED-scherm is ongeveer de helft van die van een LCD-scherm. Aan de verbetering hiervan wordt momenteel hard gewerkt. Zo hebben Toshiba en Panasonic een nieuw membraan ontwikkeld. Hiermee beweren ze bij Oled-televisies een verdubbelde levensduur tot bijna 60 000 uur te hebben gemaakt. Ter vergelijking; de gemiddelde lcd-televisie heeft een levensduur van 50 000 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>