Samsung en LG ontwikkelen enorme gebogen tv’s

Samsung en LG werken beide aan nieuwe gebogen televisies met een schermdiagonaal van maar liefst 105 inch. Dat is ruim tweeënhalve meter. Met die afmetingen zijn het de grootste modellen die ooit zijn gemaakt.

nu.nl Alsof het afgesproken werk was, maakten de Zuid-Koreaanse rivalen allebei donderdagochtend het nieuws bekend.

De bekendmaking is niet het enige wat hetzelfde lijkt te zijn. De apparaten van beide bedrijven tonen beelden in een ultra hd-resolutie van 5120 bij 2160 pixels. Voor LG is dit de eerste keer dat een gebogen scherm zo’n hoge resolutie krijgt. Samsung heeft al gebogen modellen met een ultra hd-scherm.

Een andere overeenkomst tussen de televisies van de concurrenten is de zeer brede beeldverhouding van 21:9. Dat is ongeveer even breed als bioscoopschermen. Samsung zegt over zijn eigen tv dat die “het meest gebogen is”

Zijn er alleen overeenkomsten? Nee, dat niet. Het belangrijke verschil is dat Samsung gekozen heeft voor een OLED-scherm, terwijl LG gekozen heeft voor een LCD scherm. Dat betekent dat LG de eerste LCD-tv met gebogen scherm gemaakt heeft.

LG geeft aan dat OLED-panelen tot nu toe de voorkeur hadden voor gebogen schermen. Dat komt omdat er bij OLED-panelen geen backlight nodig is. LG heeft naar eigen zeggen het probleem met gebogen lcd-schermen opgelost. Door de buiging zou de verlichting ongelijk zijn, waardoor er problemen ontstaan met de kleurweergave. De fabrikant geeft aan dat dat nu niet meer het geval is.

Zoals bekend zorgt Oled voor veel betere zwartweergave en tv’s met deze panelen kunnen veel dunner zijn. Toch heeft LG niet voor deze techniek gekozen. Waarom LG dat niet gedaan heeft, is niet heel duidelijk.

In Nederland is er sinds november al een gebogen oled-tv van LG te koop. Dat exemplaar is een model van 55 inch, dat 8999 euro kost. Samsung verkoopt ook in bepaalde landen al een gebogen oled-televisie. Beide Zuid-Koreaanse concerns zullen hun nieuwe gebogen tv’s aan het publiek tonen tijdens de gadgetbeurs CES in Las Vegas. Wanneer de apparaten in de winkel zullen liggen is nog niet helemaal duidelijk en ook niet wat de prijs zal zijn.

Bronvermelding:

http://nutech.nl/gadgets/3657907/samsung-en-lg-ontwikkelen-grootste-gebogen-tvs-ooit.html

Reacties zijn gesloten.