Een ervaring met een Samsung OLED televisie

Een van de eerste aankondigingen die Samsung dit jaar deed was de onthulling van haar 55″ 1080p Curved OLED televisie op de CES in Las Vegas. We zijn inmiddels ruim een half jaar verder en op het punt aanbeland dat de gebogen televisie zijn intrede doet op de Nederlandse markt. Ter viering van de Nederlandse lancering organiseerde het Koreaanse bedrijf een persevenement in Amsterdam en All About Media was ter plekke om de TV in levende lijve te aanschouwen.

Samsung Ervaring

 Samsung zet zwaar in met de Curved OLED TV, of KE55S9C zoals het apparaat officieel heet. Als we Samsung moeten geloven luidt de televisie ‘de toekomst van TV-kijken’ in. Een gedurfde marketingslogan maar op het eerste gezicht niet geheel onterecht. De demofilmpjes die op de twee televisies op het evenement draaiden zagen er scherp en helder uit. Dankzij de OLED technologie heeft de TV een prachtig contrast, de zwarte pixels zijn echt diep zwart en de lichtere kleuren goed helder. De beelden bewogen vloeiend over het scherm, de kijkhoek was prima in orde; niks op aan te merken.

Belangrijkste aspect van de KE55S9C is natuurlijk de curve van het scherm. Door de bolling van het paneel zou het beeld natuurlijker aan moeten voelen omdat het beeld meegaat met de bolling van je oog. We hebben nog niet genoeg ervaring met de TV gehad om te kunnen stellen hoe deze nieuwe vorm op langer termijn bevalt maar voor zover we nu kunnen oordelen zorgt Curved voor een prettigere immersieve ervaring. We zijn erg benieuwd hoe deze techniek zich stand houdt als er meerdere mensen naar de TV kijken en hoe het beeld bevalt bij langdurige kijksessies. Het enige dat we momenteel met zekerheid kunnen stellen is dat Curved meer is dan een gimmick. Of het de ‘toekomst van TV-kijken’ is gaan we ontdekken zodra we een exemplaar op de redactie hebben staan.

Samsung heeft enkele andere interessante features op de KE55S9C geïmplementeerd. Naast alle functionaliteiten van vergelijkbare topmodellen (een quadcore-processor, apps, voice control, een ingebouwde camera; dat soort dingen) wordt de TV geleverd met twee belangrijke unieke features. Ten eerste heeft de fabrikant alle aansluitingen die normaal achterop de TV te vinden zouden zijn ondergebracht in een extern kastje, de OneConnect genaamd. Deze zorgt er voor dat er slechts twee kabels in de TV gaan; één voor stroom en één voor de OneConnect. Op het kastje is een heel scala aan inputs te vinden waaronder vier HDMI poorten, een ethernet poort, digitale audio, een aantal USB aansluitingen etc. Bijkomend voordeel van deze oplossing is dat het kastje vervangbaar is waardoor de TV in dat opzicht volledig future-proof is.

Een andere unieke feature op de Curved OLED TV is de multiview functionaliteit. De televisie kan twee verschillende programma’s tegelijk uitzenden die vervolgens gefilterd kunnen worden met behulp van de meegeleverde 3D brillen. Met een druk op de knop kan men switchen tussen de twee programma’s en zo kunnen twee mensen naar twee verschillende uitzendingen op dezelfde TV kijken. Om deze feature te faciliteren heeft de fabrikant oordopjes in de 3D brillen ingebouwd zodat ook de audio gesplitst wordt. Samsung noemt de feature de ‘marriage-saver’. Een soort TwinView voor de 21e eeuw dus.

De Koreaanse electronicagigant heeft een aparte keuze gemaakt met het design van de televisie. Het paneel van de TV ‘zweeft’ in een extra rand waarin onder andere de speakers en de camera weggewerkt zitten. Het springt wel in het oog maar aangezien de rand een stukje dikker is dan het paneel komt de TV er minder elegant door over. Wel moet gezegd worden dat de speakers (60 watt in totaal) totaal niet opvallen door het design en het paneel goed tot zn recht komt in de extra rand.

Een goede indruk van aspecten als de geluidskwaliteit en het gebruiksgemak hebben we tijdens onze beperkte tijd met de TV hebben we nog niet kunnen krijgen. We hopen binnenkort een reviewmodel te ontvangen zodat we uitgebreid in kunnen gaan op deze onderdelen.

De verkoop van de KE55S9C is vandaag van start gegaan. De televisie heeft een adviesprijs van 7999 euro.

Reacties zijn gesloten.