De voordelen en nadelen van OLED

Zoals iedere nieuwe techniek hebben ook OLED televisies voor- en nadelen. In onderstaand artikel ziet u een overzicht van welke dat zijn. Dit gaat niet zozeer over de schermen van LG of Samsung, het is een algemeen overzicht van LG en Samsung, de bekende technieken van OLED worden over het algemeen door beiden gebruikt.

Curved OLED

 Zowel LG als Samsung hebben al geruime tijd geleden aangekondigd dat ze voor het eind van het jaar een 55 inch OLED TV op de markt gaan brengen. Het gaat dan om de Samsung 55ES9000 en de LG 55EM9600. Het lijkt dan ook een geschikt moment om eens een blik te werpen op de voor- en nadelen van een OLED scherm voor grootformaat televisies. Op dit moment bestaat het grootste deel van de TV verkopen uit LCD schermen met een LED achtergrondverlichting. Deze TV’s worden, in feite ten onrechte, aangeduid als LED TV’s. Daarnaast worden er nog steeds Plasma schermen verkocht die vooral door film liefhebbers gewaardeerd worden vanwege de goede zwartwaarden en relatief snelle responsetijd. Beide technieken zijn inmiddels behoorlijk uitontwikkeld en bieden goede tot zeer goede beeldkwaliteit tegen een redelijke prijs en een flink gedaald energieverbruik. Toch zijn er heel wat voordelen te noemen die pleiten voor de overgang naar OLED TV techniek maar, zoals bijna altijd, zijn er ook nadelen te noemen. Wanneer we hieronder vergelijkingen noemen zijn die vooral gebaseerd op het verschil met LCD LED. Dat neemt niet weg dat OLED ook ten opzichte van Plasma grote voordelen heeft.

OLED TV: de voordelen

• Door de superkorte schakeltijd (zowel aan als uit) van OLED behoort bewegingsonscherpte of het naijlen dat we kennen van de huidige technologie tot het verleden. De responstijd is ongeveer 1.000 keer sneller dan de huidige LCD LED schermen en sneller dan Plasma.

• Kleur- en kleurnuances worden realistischer doordat de kleurnauwkeurigheid van OLED 40% beter is.

• Doordat iedere pixel zelf licht afgeeft is de kijkhoek veel beter met behoud van kleur en contrast.

• Elke pixel kan meer licht uitstralen dan de huidige technieken. Omdat daarnaast elke individuele pixel ook echt uitgeschakeld kan worden ontstaat een compleet zwarte beeldpunt. Deze combinatie levert een contrast dat we nog niet kennen.

• OLED kan ultradun gemaakt worden en zelfs als flexibel of gebogen scherm worden geproduceerd.

• Doordat OLED kan worden aangestuurd met relatief lage elektrische spanning is het energieverbruik duidelijk lager en is de verwachting dat, theoretisch gesproken, de levensduur goed zal zijn (zie ook nadelen)

• OLED zal minder snel inbrand verschijnselen vertonen wanneer langere tijd op een deel van het scherm een stilstaand beeld wordt vertoond.

OLED TV: de nadelen

• Het is nog onvoldoende duidelijk hoe deze techniek, toegepast in grotere schermen, zich zal houden bij veroudering. Indien één van de gekleurde subpixels zich op termijn anders gaat gedragen dan de rest kan dat natuurlijk gevolgen hebben voor de beeldkwaliteit. We nemen aan dat de fabrikanten hier naar gekeken hebben maar in de praktijk zal dat nog wel moeten blijken.

• Het belangrijkste nadeel is de prijs die voor de genoemde eerste 55 inch modellen naar verwachting rond de 7.000 tot 9.000 Euro zal liggen. Daar staat wel tegenover dat de vorige beeldtechnieken ook op een zeer hoog prijspeil zijn gestart. Daarnaast is het zo dat OLED bij grootschalige productie uiteindelijk voordeliger geproduceerd zal kunnen worden dan LCD of Plasma.

Wanneer we deze punten overzien is het duidelijk dat OLED techniek er zeer veelbelovend uitziet. We kennen deze techniek overigens al geruime tijd door het gebruik in kleinere apparaten zoals telefoons maar we staan toch weer op de drempel van een interessante nieuwe ontwikkeling in TV land.

Reacties zijn gesloten.