De verschillen tussen LED en OLED televisies.

Deze site geeft informatie over OLED televisies, maar wat zijn nou daadwerkelijk de verschillen?

LG vs Samsung

 De term Oled komt de laatste tijd steeds meer voor, niet alleen op het gebied van televisies, maar eigenlijk krijgen alle multimedia er mee te maken. Maar wat is OLED nou eigenlijk? De afkorting OLED staat voor Organic Light Emitting Diode.                                   Het scherm van een OLED televisie bestaat uit een aantal lagen met organische polymeren. Sommigen van die polymeren kunnen licht afgeven en anderen fungeren als geleiding. Maar nu kan de volgende vraag dus zijn; wat zijn die polymeren. Polymeren zijn simpelweg verbindingen die uit een hele reeks van dezelfde soort moleculen bestaan.

Kenmerken van een OLED TV.

Het organische materiaal in een OLED scherm geeft licht af wanneer er spanning op de twee buitenste lagen wordt gezet. Door deze eigenschappen heeft OLED TV technologie geen achtergrondverlichting nodig zoals dat wel het geval is bij de huidige LCD LED televisies. Bij die technologie functioneren de LED lampjes alleen als achtergrondverlichting van een LCD scherm. Kenmerkend voor de OLED techniek is het feit dat de beeldpunten dus zelf licht af kunnen geven. Dat betekent dat ze op een helderheid kunnen branden die tot nu toe onmogelijk was bij andere technieken die voor TV’s werden gebruikt. Die beeldpunten echter kunnen ook worden uitgezet. Die combinatie van eigenschappen zorgt voor een zeer hoog beeldcontrast. Een dergelijk contrast hebben we nog niet eerder gezien. Daarnaast zijn er nog meer voordelen, zoals een supersnelle reactietijd van het scherm waardoor bewegingsonscherpte niet meer optreedt. Ook het kleurspectrum is uitgebreider dan bij de huidige technieken.

Wat betreft de beeldkwaliteit verslaat OLED zowel LCD LED als Plasma. Op dit moment zijn er twee verschillende OLED schermen in gebruik:

RGB OLED

WRGB OLED of WOLED.

Wat deze soorten precies inhouden kunt u vinden onder de genoemde artikelen op de site.

Een OLED scherm kan makkelijk gebogen worden. De eerste OLED televisies die LG en Samsung in ons land zullen gaan uitbrengen, hebben een gebogen (curved) scherm met als doel elke beeldpunt op een optimale afstand van ons oog te positioneren.

We zullen nog moeten afwachten wat in de praktijk de voor- en nadelen van beide genoemde OLED systemen zullen zijn en hoe deze techniek zich zal houden bij langdurig gebruik. Ook is voorlopig nog de vraag hoe een gebogen TV scherm door de consument ontvangen wordt.

 

Reacties zijn gesloten.